Loading Laddar...
 
härnösand.jpg

BE

bil och släp.jpg

Regler för BE-körkort

För BE-körkort utfärdade efter 19 januari 2013 gäller en begränsning på släpvagnens totaltvikt till max 3500 kg. För att få köra tyngre släp krävs någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE.

För att ta BE-kort krävs ett godkänt körkortstillstånd.  Det gäller alla, även de som redan har bilkörkort.

För att se vad som gäller för just din kombination, vilket körkort och lastvikt (bil och släp tillsammans) använd Transportstyrelsens släpvagnskalkylator.

Utbildning

För BE behöver du göra både teoriprov och körprov på Trafikverket. Tänk på att du behöver uppdatera dina teorikunskaper, även om du redan är en rutinerad bilist.

Vi har bra kursmaterial och du får även tillgång till teorifrågor via elevcentralen. Teorin är det man startar med i utbildningen, då det krävs godkänt teoriprov innan du kan boka in ditt körprov. Vissa perioder kan det vara lite längre väntetid på körprov, så då är det bra att göra klart teorin innan man planerar för körningen. Teoripaket kan du köpa här: BE-teori 

På körlektion går vi igenom de delar Trafikverket använder sig av vid provet. Detta innefattar säkerhetskontroll av bil och släp, funktionsbeskrivning (tex påskjutsbroms), manövrering samt körningen i trafik.

Vi på trafikskolan hjälper dig med planeringen för utbildningen utefter dina förkunskaper. Vi bokar teoriprovet till dig när du har pluggat igenom teorin och känner dig redo.

När du har ett godkänt teoriprov hjälper vi dig att boka in körlektion (2 timmar) och körprov på Trafikverket. Vi ser till att bil och släp, lastat och klart, finns på plats vid körprovet.